på flyern inför påskutställningen på Höörs gästgiveri 25 mars -1 april. (se förra inlägget), så här kommer lite mer information om utställningen för de som är nyfikna på att se den! Välkomna!

Artist statement

 

krigskatt2 svv webb

 
 
Fotografiska berättelser. Verklighet blandad med fantasi. Möten blandade med förnimmelser, men alla med den gemensamma nämnaren; inslag av svärta.
 
Jag heter Rikard Jansson, är 35 år och jobbar som skrivande och fotograferande reporter på Skaraborgs Allehanda i Falköping. Bilderna är tagna under fritiden och där får jag chans att ta typer av bilder som inte blir av i jobbet. Det är i svärtan och dramatiken som jag hittar de kreativa kickarna, oavsett om det är i naturen eller i stadsmiljö. Platsen behöver inte nödvändigtvis ha dessa egenskaper, men sinnesstämningen försöker jag färga av på bilden.
När jag hade en utställning där bilder presenterades två och två kände jag att det fotografiska berättande blev mer tydligt. Två och två gav bilderna utrymme för nya tolkningar, än var för sig och ofta med ett mer gåtfullt uttryck som resultat.
 
Tillsammans med Viktor, Marie och Pia har jag gått utbildningen Storytelling – strategisk kommunikation i Växjö. I slutet av utbildningen fick jag en chans att jobba med samspelet mellan text och bild och skrev boken ” I Limbo – berättelser baserade på verkliga händelser”. Den handlar om några av de människor som ibland korsar vår väg och får oss att stanna upp och tänka till. Människor som gått igenom så mycket att det kan ändra ens egen syn på livet. Den gemensamma nämnaren var att de tvingats se döden i vitögat. Men efter att ha börjat skrapa på ytan så förstod jag att det fanns en annan dimension; den enorma styrka som dessa utvecklat och en vilja att hjälpa andra. Deras egna helveten hade till slut oväntat burit frukt.
 
I fotograferingen fick jag kontakt med de egna rädslorna och tvivlen som jag hade svårt att sätta ord på. Det är i naturen jag hittar det andningshål för att reflektera och hämta ny inspiration. Men lika gärna kan det vara i mötet med djur och det är dessa möten som jag vill skildra framöver.
 
I utställningen framför er har målet varit naturligt att välja bilder som bär en berättelse, eller åtminstone ge associationer till en känsla eller situation.
 
 
 
Rikard Jansson, reporter och fotograf
Annonser